Basgitaar
in Samenwerking
Met ROJO Guitars.
Een instrument bouwen leek een onmogelijk project, maar samen met Jos (eigenaar van ROJO Guitars) is het gelukt.
Jos Maakt normaal gesproken gitaren naar de wens van zijn klanten, zoals goed te zien is op zijn Instagram en Facebook. Ik wilde een basgitaar wat een nieuwe uitdaging was.
Gelukkig zijn er veel overeenkomsten tussen deze instrumenten en heeft Jos genoeg ervaring met het bewerekn van hout om deze samnwerking tot een succes te brengen.
Concept
Basgitaar, wat?
Het ontwerp van de bas gitaar heb ik eerst in 3d gemaakt om te kijken hoe de vorm er uit zou gaan zien zonder heel veel materiaal te hoeven gebruiken.
Vanaf dit model heb ik een tekeninge kunnen maken die we later nog hebben aangepast om alles goed passend te krijgen. De brug kwam lager dan in mijn ontwerp uit, dit wist Jos gelukkig. Het ontwerp van de body werd daardoor iets langer dan mijn orginele ontwerp maar bleef verder vrijwel het zelfde.
Materiaal
"Got Wood?"
Om een gitaar te bouwen heb je uiteraard hout nodig, en de keuze aan hout is groot.
Na wat overwegingen en ideeën kwam ik op de volgende hout soorten voor de onderdelen:
- Top: Populier Burl
- Body: Bubinga
- Neck: Bubinga
- Toets: Exotisch Ebben
Gitaarbouw
Vormen van de Body
Na het ontwerpen van de body zodat alles past, hebben we het ontwerp op het hout uitgetekend en uitgezaagd op de lintzaag. Met genoeg ruimte om het laatste stukje te schuren naar de exacte vorm.
De Populieren Burl toplaag had nog een laag epoxy nodig om goed gebruikte te kunnen worden, het hout is namelijk heel poreus en er zitten een paar gaten in. Dus voor we die 2 delen konden verlijmen hebben we de top een paar lagen epoxy gegeven en goed laten drogen en uitharden.
Vormen van de Nek
Trussrod in de nek gefreesd, en daarna de trussrod in de nek geplaatst. Toen dat goed paste kon het fretboard er op gelijmd worden. Om dit goed te verlijmen zijn er 2 gaatjes geboord en pinnen geplaats die alles recht houdt terwijl de lijm droogt.
Nadat het fretboard en de nek gelijmt waren konden we gaten gaan boren voor de “dots” die aangeven waar welke frets zitten, deze markeringen worden ook aan de zeikant van de nek gedaan met kleinere gaten. De gaten worden opgevuld met Abalone.
Om het fretboard in de goede vorm te krijgen zijn we met een 12″ radius gaan schuren toe het hele fretboard deze vorm had. Daarna is het hele fretboard geschuurd tot 2000 grit schuurpapier.
Na het schuren van het fretboard zijn de frets er in gezet en later zijn deze afgewerkt.
De achterkant van de nek en de kop zijn ook gevormd met raspen vijlen en uiteindelijk ook geschuurd tot het glad en goed gevormd was.
Afwerking
Alles bij elkaar voegen.
De 2 hoofde delen waren ondertussen zo goed als klaar, en deze moesten dus nog aan elkaar gemonteerd worden. Daarna moesten alle kleine onderdelen daar weer aan vast, denk aan stemmechanieken, een brug, de elementen en elektronica die daar aan vast zit en uiteraard snaren.